Grattis till dig med ITP – nu har vi uppgraderat din tjänstepension

Under våren 2018 har vi genom en ny upphandling inom den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP valt ut vilka försäkringsbolag som ska få förvalta de privatanställda tjänstemännens ITP-pengar de kommande fem åren. Resultatet är lägre avgifter och bättre pension.

Mer pension för pengarna

Sedan 2007 har upphandlingarna inneburit i genomsnitt 78 procent lägre fondavgifter inom ITP jämfört med exakt samma fonder på marknaden. För dig kan det betyda hundratusentals kronor mer i pension den dagen du slutar arbeta. För en genomsnittlig tjänsteman som har ITP hela sitt arbetsliv betyder det 1 000 kronor mer i plånboken varje månad som pensionär. 

Upphandlingarna gör vi på uppdrag av Svenskt Näringsliv, som representerar arbetsgivarna, och PTK, som representerar tjänstemännen. Syftet med upphandlingarna är att du ska få så hög pension som möjligt. Läs mer om upphandlingen 2018.

Från den 1 oktober kan du välja de nya bolagen

De nyupphandlade bolagen blir valbara för alla den 1 oktober 2018. Här kan du jämföra bolagen.

För att se vad du har och göra nya val loggar du in på Mina sidor.

Att tänka på när du placerar dina pengar

Är du en risktagare? Eller vill du engagera dig så lite som möjligt i dina placeringar? Här får du tips om hur du kan tänka. Vill du ha fler råd kan du använda PTKs rådgivningstjänst.

Måste man göra ett val?

Nej, har du din ITP i ett försäkringsbolag som var upphandlat redan tidigare, och som fortfarande är upphandlat behöver du inte göra någonting, du får automatiskt de nya avgifterna och villkoren. 

Har du aldrig gjort ett val placeras dina pengar i det utvalda ickevalsalternativet, som är en traditionell försäkring i Alecta.

Se över skydd för familjen

Du vet väl att du kan anpassa din ITP till din livssituation genom att lägga till eller välja bort efterlevandeskydd. Läs mer om vilka skydd du kan välja. Du anpassar din ITP efter dig och din familj genom att logga in.

Få vårt nyhetsmejl!

Anmäl dig till vårt nyhetsmejl och få tips om vad du ska tänka på när det gäller din pension.

Har du fått brev om att göra ett nytt val?

Om du hade din ITP i ett bolag som inte blev upphandlat i år fick du ett brev från oss i somras eller i början av hösten om att du behöver göra ett val. Ditt val träder då i kraft den 1 oktober 2018 och du som har ITPK kommer efter det att få en bekräftelse från oss på ditt val. Du som har ITP 1 ser ditt nya val på Mina sidor. Gjorde du inget val placeras din ITP i ickevalsalternativet Alecta.

Information in English – procurement 2018

Collectum has procured new insurances for the occupational pension plan ITP. You may have received a letter about making a new choice for your ITP or ITPK. Read more.