Presskontakter

Carl-Magnus Löfström, Kommunikationschef, 08-508 981 10

Ny rapport från Collectum: Upphandlad pensionsförvaltning halverar avgifterna

2013-03-15 08:24
Fondavgifterna i Collectums senaste tjänstepensions-upphandling är i genomsnitt 55 procent lägre än avgifterna för exakt samma fonder på den öppna marknaden. Det visar en ny rapport från tjänstepensionsföretaget Collectum.


– Det är bra för pensionsspararna att vi genom en lyckad upphandling kunnat sänka avgifterna ytterligare, utan att göra avkall på avkastningskrav, säger Jenny Jeppsson, informationschef på Collectum.

Collectum har upphandlat både traditionell försäkring och fondförsäkring. Inom traditionell försäkring har fyra finansiellt stabila försäkringsbolag valts ut som erbjuder produkter med god avkastningsförmåga till mycket låga avgifter.

Fyra av de fem fondförsäkringsbolag som upphandlats har lägre avgifter än det billigaste bolag som upphandlades 2010. Dessutom steg de upphandlade fondernas genomsnittliga avkastningsbetyg på Morningstars femgradiga skala, från 4,10 vid upphandlingen 2010 till 4,23 vid denna upphandling.

För en privatanställd tjänsteman med ITP 1 som i dag är 30 år och har en månadslön på 30 000 kr innebär upphandlingen att pensionskapitalet blir mer än 100 000 kronor större än om denne betalat ordinarie avgifter på fondförvaltningen.

– Tjänstepensionen ITP är en enkel och kostnadseffektiv tjänstepensionslösning som ger mycket pension för pengarna. Återigen ser vi att upphandlingarna starkt bidrar till detta, säger Jenny Jeppsson.

I upphandlingen har Collectum ställt krav på både låga avgifter och möjlighet till hög avkastning. Den nya upphandlingen träder i kraft den 1 juli 2013 och gäller till och med den 30 september 2018.

Upphandlingarna av tjänstepensionsförvaltare genomförs av Collectum, utan eget vinstintresse, på uppdrag av Svenskt Näringsliv och PTK. Collectum har två gånger tidigare, 2007 och 2010, genomfört upphandlingar.

Läs rapporten: Mer pension för pengarna – den tredje upphandlingens betydelse för pensionsspararna

Läs mer om upphandlingen: www.collectum.se/upphandling

För mer information, kontakta gärna:Jenny Jeppsson, informationschef Collectum, 08-508 980 30, 070-339 69 85.
Har du nytta av informationen?
Hjälp oss att förbättra vår hemsida genom att lämna en kommentar här.
Om Collectum
  • Collectum väljer ut försäkringsbolag som får förvalta tjänstepensionen ITP.
  • Hos oss kan två miljoner tjänstemän göra sitt ITP- eller ITPK-val.
  • Vi hjälper över 33 000 företag som har tecknat ITP för sina tjänstemän.
  • Varje år skickar vi ut ca 1,6 miljoner röda kuvert med värdebesked om ITP.
  • Vi har instiftat Tjänstepensionens dag som infaller den 27 september varje år.
  • Vi ägs av Svenskt Näringsliv och PTK.
Länkar

Blogg: Pratapension.se

Följ oss på twitter:

twitter.com/collectumab

Prenumerera med RSS